Het valt mij op dat het dit keer een hele volle lijst is geworden. Ik wordt of enthousiaster of er is gewoon veel om te vertellen.

Ook staan er dit keer een aantal Youtube video’s in die je in je luie stoel kunnen bijpraten over diverse onderwerpen.

Denk aan David Marquet, Daniel Pink, Henrik Kniberg en vooral Jeff Patton. Allemaal autoriteiten op hun vakgebied. (Met dank aan Agile coach Jurjen)

Al deze mensen hebben meerdere filmpjes gemaakt waarvan ik er hier maar een enkele vermeld heb.

Ook ben ik mij meer aan het inlezen op LEAN. Een ander onderdeel van het Agile werken, ik heb er nog geen mening over maar zal er later beslist op terug komen.

Na een ruim jaar van opbouw van een team begin ik nu bij een ander team om die te helpen bij de opbouw in het Agile/Scrum/DevOps werken. Wat ik mij afvraag of het eigenlijk niet beter is dat je als scrummaster altijd na ongeveer een jaar van team wisselt? Er zijn starters, bouwer, voortbouwers en beheerders ook in het vak van Scrummaster maar los daarvan lijkt het voor teams beter dat een andere scrummaster bij een team weer nieuwe accenten kan leggen en zo het team verder brengen op het pad richting een zelfsturend team.

Hoe denken jullie hierover?

En een zelfsturend team, even aannemen dat zo’n superteam mogelijk is, welke rol heeft de Scrummaster hierin? Coach ofzo of gewoon geen rol?

HappyScrumming Martin (c)

201902