Bron Wikipedia : “Een hype is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.”

Het bijzondere van werken in de IT is dat het vakgebied vergeven is van termen die geen mens buiten de IT wordt begrepen. Was men net een beetje gewend aan Agile en de volgende termen staan alweer in de rij of dringen voor.

Nadat we Agile zijn gaan werken de de Scrum methode zijn gaan toepassen ging er een wereld van begrip voor mij open. Het gevoel dat de wereld is gaan snappen en vooral kunnen gaan uitleggen hoe ik graag wilde werken en wat goed is was echt een verademing.
Direct, korte periode, korte doelgerichte vergaderingen, samenwerken en blijven leren, jezelf en als team te verbeteren. Heerlijk, waar was het al die tijd?

Voorzichtig kwamen ook de criticasters die al die nieuwe Engelse termen (scrum, scrummaster, standup etcetera) te vaag, teveel blala vonden, zelfs onze gebruikers en afnemers raakten “lost” onder al die kritiek. Werkt het nu wel of niet, is het nu een goede manier van werken? En “als zij het al niet weten….”.

Hoe kan dat nu want eindelijk leveren we vaak, snel en in overleg met onze afnemers werkende producten op waarin ze ook nog eens volle zeggenschap hebben?
Waar zijn we ze in het post-waterval tijdperk kwijt geraakt?

Ik ben bang dat doordat we op het moment dat iets werkt, en dat doet het werken volgens Agile/Scrum, wij de IT-ers te snel met een nieuw “ei van Columbus” zijn gekomen. De termen DevOps, DevSecOps, BusDevOps, BizDevOps en ik zal er vast nog een paar vergeten, gaan onze gebruikers niet meer begrijpen of volgen.
Weer een nieuwe hype het zal allemaal wel. “Dan zal het Agile/Scrum werken met zijn ingewikkelde Engelse namen waar ze nu alweer vanaf stappen ook wel niet goed zijn…………. net als alles”.

Natuurlijk is dat niet waar maar de ontwikkeling gaat snel en de kreten volgen elkaar nog veel sneller op alsof al het vorige niet meer belangrijk, niet goed is of nooit geweest is. Elke nieuwe hype verkondigt zich als de “Haarlemmer olie” die alle problemen zal oplossen en meestal met de ondertoon dat het je geen enkele inspanning zal kosten en superveel zal opleveren! Maar ja, het is een hype dus dan is het waarheid, toch?

Ik maak maar meteen een nieuwe hype: SecBizDevOpsLean…..
Deze nieuwe hype maakt waar, waar alle andere falen want we werken binnen SecBizDevOps volledig Secure samen met de Business, Development én Operations en dat alles volledig Lean.
Ik word er steeds enthousiaster van.

Of toch niet….

HappyScrumming Martin (c)