“Als je je werk je hobby is dan werk je nooit” of zoals Ghandi zei “Als je doet wat je leuk vind hoef je nooit te werken.” beide uitspraken zijn populair en waar. Ten minste dat is mijn ervaring.

Maar als dat werken nu eens sterk veranderd? We leven nu in een wereld waarbij er nog maar 1 zekerheid is en dat is dat alles anders wordt, wat dan?
Je werkende leven was leuk, is dat hopelijk nog steeds zo, maar het wordt anders. Hoe kun je zorgen dat je nieuwe werk opnieuw leuk wordt?

Veel vragen, veel opmerkingen met eigenlijk maar 1 antwoord.
“Zorg dat je weet wat er gaat veranderen en bereid je daarop voor.”

De wat oudere ICT-ers onder ons halen nog vaak aan hoe we vroeger werkten. Eerst lang nadenken, dan dikke rapporten, dan de informatieanalyse (weer karrenvrachten papier), dan het functioneel ontwerp (weer karrenvrachten papier), dan het technisch ontwerp (en ja hoor,weer karrenvrachten papier) dan programmeren (de programmeurs verlieten het project meestal als ze “klaar” waren!) en dan testen (te weinig tijd en geen programmeurs die problemen konden oplossen).
Herkenbaar, dan ben je van een zekere leeftijd 🙂
Oa ja, en al die stappen werden formeel door de gebruikers/opdrachtgevers geaccordeerd met een handtekening.

Dit was toen leuk en overzichtelijk werk, het resultaat was vaak niet helemaal goed maar ik had het als programmeur prima naar mijn zin.

Maar het is nu anders, beter, sneller, minder papier en meer gebruikers betrokkenheid. We zijn nu in staat om op te leveren wat direct is goedgekeurd door de gebruikers.

Ik heb die hele verandering bewust meegemaakt en de mogelijkheden en kansen gezien. Oke, we moeten nog veel leren en beter worden maar ik zie dat als een zegen.
Niet elke verandering is een verbetering maar met het Agile/Scrum werken is mijn werk nog steeds, of moet ik zeggen opnieuw, mijn hobby. smiley

Happy scrumming!

ps. een reactie is leuk